KEK PISANG

Sunday, October 2, 2016

JEMPUT-JEMPUT PISANG TEPUNG BERAS...










JEMPUT-JEMPUT PISANG TEPUNG BERAS  (a keeper)
sumber  :    Lina Pg & MamaDee..(lembuttt & sedapp)...





Bahan-Bahan :

   3  biji  pisang bersaiz besar atau 5-6 biji pisang emas
1/2  cawan  tepung beras
1/4  cawan  tepung gandum  (atau boleh guna 3/4 cawan tepung beras sepenuhnya)
   1  sudu teh  soda bikarbonate
   1  sudu besar  gula pasir
secubit garam


Cara-Cara :

1.  Lenyekkan pisang.  Campurkan tepung gandum, tepung beras, soda bikarbonate, garam dan gula ke dalam pisang yang telah di lenyekkan tadi.  (Tambah sedikit air jika adunan agak kering).  Gaul sebati.

2.  Biarkan selama 30 minit.  Panaskan minyak secukupnya.

3.  Sudukan adunan ke dalam minyak panas.  Buat dengan cepat supaya jemput-jemput yang dihasilkan bulat-bulat.

4.  Sentiasa dikacau supaya jemput-jemput terbentuk bulat dan menarik.  Goreng dengan api sederhana hingga masak. 

5.  Setelah masak, angkat, toskan minyaknya dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment