KEK PISANG

Friday, October 14, 2016

TAUHU ASAM PETAI...










TAUHU ASAM PETAI
Majalah RASA Oktober 2016...




Bahan-Bahan :

    1  paket  tauhu basah
    1  biji  bawang besar  -  hiris bulat
100  gm  petai
Garam & gula secukup rasa
Sedikit minyak masak untuk menumis


Bahan Kisar :

   6  tangkai  cili kering
   1  biji  cili merah
1/2  biji  bawang besar
   3  ulas  bawang merah
   2  ulas  bawang putih


Bahan Sos :

1  sudu makan  air asam jawa
1  sudu makan  sos plum
1  sudu makan  gula melaka  -  dicairkan (tak letak)
Sedikit air


Cara Memasak :

1.  Potong dadu tauhu dan goreng hingga garing.  Angkat dan toskan.
2.  Keluarkan minyak, tinggalkan sedikit untuk menumis.
3.  Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak.
4.  Kemudian masukkan petai dan bawang besar, biarkan petai masak seketika.
5.  Seterusnya masukkan air asam jawa dan sedikit air.  Biarkan mendidih.
6.  Masukkan tauhu yang telah digoreng tadi.
7.  Perasakan dengan bahan sos lain (sos plum, gula melaka yang dicairkan) berserta garam dan gula secukupnya.
8.  Sedia untuk dihidangkan...


No comments:

Post a Comment