KEK PISANG

Saturday, October 15, 2016

AYAM BAKAR KICAP...



 14/10/2016 (Jumaat)  -  Disediakan oleh anak kedua ku...







AYAM BAKAR KICAP
sumber  :  Ilham Dapur; (sedapp)...





Bahan-Bahan :

   1  kg  ayam  -  dipotong 4
3-4  biji  cili merah *
    1  labu  bawang besar bombay *
    1  ulas  bawang putih *
 1/2  inci  hirisan halia *
 1/2  sudu kecil  serbuk ketumbar
Sedikit asam jawa  -  tidak perlu dibancuh dengan air
Kicap manis secukupnya
Sedikit garam, gula & serbuk aji, jika suka


Cara Memasak :

1.  Cuci ayam dan toskan, lumur ayam dengan sedikit garam.

2.  Kisar lumat kesemua bahan bertanda * dengan kicap manis kemudian sebatikan dengan serbuk ketumbar, lumur pada ayam dan perap selama 30 minit atau lebih jika suka.

3.  Susunkan ayam di dalam loyang beralaskan aluminium foil.  Bakar selama 50-60 minit di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180'C.

4.  Bila dah masak, sapukan ayam dengan sedikit minyak dari loyang bakar ayam tadi agar ayam kelihatan berkilat dan basah.


Bahan Sambal :  (tak buat)

10  biji  cili padi
  2  ulas  bawang merah
  1  ulas kecil  bawang putih
  2  hirisan  tomato
Sedikit jus limau/lemon atau air asam jawa
Garam & gula secukup rasa


Cara-Cara :

     Kisarkan kesemua bahan perasakan secukup rasa biar ada rasa yang seimbang.  Sedia untuk dihidangkan bersama ayam bakar/ikan bakar dan ulaman.







No comments:

Post a Comment