KEK PISANG

Wednesday, October 5, 2016

SUP TELUR CENDAWAN TIRAM...









SUP TELUR CENDAWAN TIRAM
Majalah RASA Mei 2016...




Bahan-Bahan :

  2  biji  telur  (saya guna 4 biji)
  5  biji  bawang merah  -  dikisar
  2  ulas  bawang putih  -  dikisar
10  tangkai  cendawan tiram  -  potong/carik
Sedikit bunga kubis  -  potong
Sedikit daun sup  -  racik kasar
Sedikit suhun
  1  mangkuk  air
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan kisar.  Tumis hingga terbit wangi.  Apabila sudah naik bau, masukkan air.  Kacau perlahan.
2.  Apabila kuah sudah mendidih, masukkan cendawan tiram, bunga kubis dan suhun.
3.  Kecilkan api untuk masukkan telur satu persatu.  Biarkan kira-kira 3 minit.
4.  Angkat dan sedia dihidangkan.  Taburkan dengan sedikit bawang goreng jika suka.

No comments:

Post a Comment