Sangat sedap, teringat ketika zaman kami adik beradik masih kecil
bila arwah ibu dan nenek
yang memasak sira ubi kayu ni; nostalgia sungguh, menggamit memori..
SIRA UBI KAYU
sumber : Saba Shiawasemrsbangpek...
Bahan-Bahan :
300 gm ubi kayu - dibuang kulit & potong ikut suka
150 gm gula melaka - dipotong untuk memudahkan gula larut
1 helai daun pandan - disimpul
Garam secukup rasa
Air secukupnya untuk merebus ubi
Cara-Cara :
1. Rebus ubi kayu bersama air sehingga empuk. Airnya agak-agak menutupi ubi kayu.
2. Masukkan daun pandan, masak lagi hingga empuk.
3. Setelah ubi kayu hampir empuk, masukkan gula melaka dan garam secukupnya.
4. Biarkan air sedikit kering kemudian tutupkan api.
5. Sedia untuk dinikmati..
No comments:
Post a Comment