KEK PISANG

Monday, October 17, 2016

STEW DAGING...










STEW DAGING
sumber  :   Ruzita's Kitchen...





Bahan-Bahan :

300  gm  daging lembut atau daging batang pinang  -  potong kecil
 1/2  batang  lobak merah  -  hiris bulat
    2  batang  saderi  -  potong kecil  (saya guna 1 biji ubi kentang, potong kiub)
    1  biji  tomato  -  belah 4
    1  kuntum  bunga lawang
    1  batang  kulit kayu manis
    3  sudu besar  minyak masak
    2  ulas  bawang merah  -  hiris
    2  ulas  bawang putih  -  hiris
    1  sudu kecil  garam
 1/2  kiub  pati ayam


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah, bawang putih, bunga lawang dan kulit kayu manis.
2.  Masukkan air dan daging.  Biar daging empuk sepenuhnya.
3.  Masukkan garam dan kiub pati ayam.
4.  Akhir sekali masukkan lobak merah, biarkan lobak merah lembut seketika kemudian masukkan batang saderi.
5.  Sesuaikan rasanya.  Enak dihidang ketika panas.

Info  :  Jika guna kentang, masukkan sekali bersama lobak merah, biarkan kedua-dua sayur tersebut lembut seketika sebelum proses seterusnya.  Saya tak letak batang saderi, tiada stok dirumah...

No comments:

Post a Comment