KEK PISANG

Sunday, October 23, 2016

KARI AYAM...









KARI AYAM
sumber  :    Ruzita's Kitchen cookbook...





Bahan-Bahan :

400  gm  ayam  -  potong kecil  (saya guna 1/2 ekor)
    1  biji  kentang  -  kupas kulit & potong kiub
    2  sudu makan  rempah kari ayam/daging  (saya guna 1 paket kecil)
    1  tangkai  daun kari
    4  ulas  bawang merah  -  hiris
    3  ulas  bawang putih  -  hiris
    1  inci  halia  -  hiris
 1/2  sudu kecil  halba
    1  batang  kulit kayu manis
    2  kuntum  bunga lawang
    3  biji  buah pelaga
    1  liter  santan
    1  sudu besar  cili kisar
 1/5  keping  gula melaka
    1  sudu besar  kerisik
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak.  Tumis bawang merah dan bawang putih serta halba.
2.  Bila bawang layu, masukkan kulit kayu manis, bunga lawang dan biji pelaga, kacau.
3.  Masukkan daun kari dan halia, kacau rata.
4.  Masukkan rempah kari.  Kacau hingga rempah masak/garing atau terbit minyak.
5.  Masukkan ayam dan kentang, perlahankan api dan tutup periuk.  Biar hingga ayam dan kentang empuk.
6.  Masukkan sedikit air (jika perlu) untuk mengelakkan rempah hangit.  Masukkan santan, kacau rata tanpa henti.
7.  Masukkan cili kisar, gula melaka, garam dan kerisik.  Sesuaikan rasa dan tutup api...

No comments:

Post a Comment