KEK PISANG

Monday, October 10, 2016

KEK PISANG GEBU...












KEK PISANG GEBU
buku  :  Jamuan Kek 'Chef Zubaidah'...





Bahan-Bahan :

150  gm  pisang  (ikut citarasa  -  dilenyek)
200  gm  tepung gandum
160  gm  gula kastor
    3  biji  telur gred A/B
120  gm  minyak masak atau minyak jagung
    1  sudu besar  ovelette
    1  sudu teh  soda bikarbonate
    1  sudu teh  serbuk penaik


Cara-Cara :

1.  Pukul kesemua bahan sehingga adunan menjadi kembang dan pekat.
2.  Masukkan adunan ke dalam loyang bersaiz 8 inci, sapu mentega dan dialas kertas minyak.
3.  Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150'C selama 45 minit atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment