KEK PISANG

Friday, November 18, 2016

SUP AYAM...











SUP AYAM
Oleh   :     zaralovebaking...





Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  -  potong kecil
   1  batang  kulit kayu manis
   1  kuntum  bunga lawang
   2  biji  ubi kentang  -  buang kulit & potong dadu
1/2  batang  lobak merah  -  buang kulit & potong dadu
   1  biji  tomato  -  belah 6
   2  sudu besar  rempah sup
   2  ulas  bawang merah  -  hiris
   1  ulas  bawang putih  -  hiris
   1  biji  limau nipis
Daun sup & daun bawang secukupnya  -  hiris
Garam & gula secukupnya
Bawang goreng untuk taburan
Air secukupnya
Minyak untuk menumis


Bahan Kisar :

2  ulas  bawang merah
1  ulas  bawang putih
2  biji  cili padi


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, kulit kayu manis dan bunga lawang.
2.  Selepas berbau harum, masukkan bahan kisar, kacau rata seketika. 
3.  Masukkan air secukupnya, biarkan mendidih kemudian masukkan ayam.
4.  Masukkan rempah sup, ubi kentang dan lobak merah.  Perlahankan api, biar mereneh.
5.  Bila ayam, ubi kentang, lobak merah empuk, masukkan daun sup dan daun bawang yang dipotong.
6.  Masukkan garam dan gula secukup rasa, sesuaikan rasanya.
7.  Akhir sekali masukkan tomato dan taburkan dengan sedikit bawang goreng.
8.  Bila hendak dihidangkan perahkan limau nipis, jika suka...

No comments:

Post a Comment