KEK PISANG

Tuesday, November 1, 2016

SAMBAL SARDIN...









SAMBAL SARDIN
sumber  :   seripayaku
olahan   :   zaralovebaking...





Bahan-Bahan :

1  tin  saiz besar sardin jenama Ayam Brand
5  tangkai  cili kering  -  rendam hingga kembang *
4  biji  bawang merah *
2  ulas  bawang putih *  ( * dikisar )
sedikit air
1  keping  asam gelugur
secubit garam
1  biji  tomato  dibelah 6
1  biji  bawang besar  -  dihiris kasar
1  biji  kentang  -  dipotong baji & digoreng dulu
sedikit halia  -  hiris
sedikit lada benggala merah & hijau  -  potong kiub
sedikit minyak untuk menumis & menggoreng ikan sardin


Cara Memasak :

1.  Keluarkan ikan sardin dari dalam tin dan asingkan ikan dan kuahnya kemudian ikan dibelah dua dan buangkan tulang di dalam ikan.

2.  Panaskan sedikit minyak dan gorengkan ikan sardin sebentar dengan api sederhana, angkat dan ketepikan.

3.  Di dalam kuali yang sama, tumiskan bahan kisar hingga naik bau, masukkan kuah sardin, sedikit air, biarkan agak mereneh baru masukkan ikan sardin yang digoreng tadi bersama asam gelugur, lada benggala hijau & merah, tomato, kentang goreng dan bawang besar dan kacau sebati.  Sesuaikan rasanya.

4.  Setelah bawang besar dan tomato layu, tutup api.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment