KEK PISANG

Wednesday, November 9, 2016

Menu mudah untuk makan tengahari...





 Kobis Goreng Telur





ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI





Bahan-Bahan :

2  keping  ikan tenggiri  -  cuci bersih & toskan
Daun kesum secukupnya
1  batang  bunga kantan  -  dibelah 2
1  batang  serai  -  dititk
1  sudu kecil  halba
1  biji  tomato  -  belah 4
Air asam jawa secukupnya
2  helai  daun limau purut
Garam & gula secukupnya
Air secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis


Bahan Kisar :

2  ulas  bawang putih
3  ulas  bawang merah
1  inci  halia
1  inci  kunyit hidup
8  biji  lada kering
sedikit belacan


Cara memasak :

1.  Panaskan minyak, masukkan halba dan bahan kisar.  Kacau hingga berbau harum dan pecah minyak.
2.  Masukkan serai.  Bila naik bau masukkan air asam jawa dan air secukupnya.  Biarkan mendidih seketika.
3.  Masukkan garam dan gula secukup rasa, sesuaikan rasanya.
4.  Bila mendidih, masukkan daun kesum, bunga kantan, ikan teggiri tadi.  Biar mendidih hingga ikan masak.
5.  Masukkan daun limau purut dan tomato dan masak hingga tomato sedikit layu, tutup api.
6.  Sedua untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment