KEK PISANG

Monday, November 21, 2016

TUMIS SUHUN/FUCUK PETOLA...











TUMIS SUHUN & FUCUK PETOLA
sumber  :    RASA Mei 2016...





Bahan-Bahan :

250  gm  petola  -  buang kulit ari & hiris bulat  (saya guna 1 batang saiz sederhana)
100  gm  suhun  -  direndam  (saya guna 1 paket kecil)
    1  keping  fucuk  -  dipotong & direndam  (saya tambah)
    1  sudu teh  udang kering
    3  biji  bawang merah  -  dihiris
    2  ulas  bawang putih  -  dihiris
    2  cm  halia muda  -  dihiris
    1  sudu teh  serbuk pati ayam
Garam secukupnya
Air secukupnya
Sedikit minyak masak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak di dalam periuk.  Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan udang kering hingga berbau wangi.
2.  Masukkan air dan biarkan mereneh/mendidih.
3.  Masukkan serbuk pati ayam dan garam secukupnya.
4.  Kemudian masukkan pula petola, suhun dan fucuk.
5.  Selepas dua atau tiga minit, angkat dan hidangkan panas-panas.  Jika suka taburkan sedikit bawang goreng..

No comments:

Post a Comment