KEK PISANG

Wednesday, November 2, 2016

SINGGANG PEDAS IKAN KEMBUNG...










SINGGANG PEDAS IKAN KEMBUNG
Majalah RASA Mei 2016...




Bahan-Bahan :

4  ekor  ikan kembung  -  bersihkan
2  inci  lengkuas  -  dihiris
1  inci  halia  -  dihiris
1  batang  serai  -  hiris atau titik
1  biji  bawang besar  -  belah 6
8  biji  cili padi atau lebih jika suka pedas
1  inci  kunyit hidup  -  hiris
1  cawan  air atau lebih jika nak berkuah
2  keping  asam gelugur
1  biji  tomato  -  belah 6  (tambahan)
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk kecuali ikan dan tomato.  Biarkan kuah mereneh.
2.  Perlahankan api dan masukkan ikan dan tomato.  Biarkan selama beberapa minit, bergantung pada saiz ikan tersebut.  Sesuaikan rasanya.
3.  Tutup api dan angkat.  Sedia untuk dihidangkan..

No comments:

Post a Comment