KEK PISANG

Tuesday, November 15, 2016

APAM KENTANG...














APAM KENTANG
sumber  :    FB :  Mas Cotek...
dicuba    :   zaralovebaking ;  (lembut, gebuss & sedap)...





Bahan A :

1  cawan  gula pasir *
1  cawan  air *
2  helai  daun pandan  -  disimpul *  ( * didihkan hingga gula larut & sejukkan )


Bahan B :

1  cawan  kentang (dari 3 biji kentang saiz sederhana - rebus & lenyek) *
1  cawan  santan pekat *  ( * dikisar hingga halus )


Bahan C :  (disatukan)

   2  cawan  tepung beras
3/4  cawan  tepung gandum
   1  sudu teh  baking powder
   1  sudu teh  yis Mauripan
secubit garam


Cara-Cara :

1.  Satukan bahan-bahan A, B dan C.  Sebatikan.  Perapkan selama 1 jam atau hingga adunan naik berganda 'ber awan'.

2.  Tuangkan adunan ke dalam acuan kecil pilihan dengan sedikit minyak dan kukus selama 15 minit menggunakan api sederhana.  Tudung pengukus hendaklah dibalut dengan tuala atau kain bersih agar air tidak menitis di atas permukaan kuih.  Sejukkan dahulu sebelum dihidangkan bersama kelapa parut putih yang dicampurkan dengan sedikit garam.  (Jika menggunakan loyang besar pilihan, masa mengukus selama 45 minit sehingga masak).  Masukkan sedikit pewarna hijau (jika suka)...

No comments:

Post a Comment