KEK PISANG

Tuesday, November 15, 2016

AYAM KAPITAN...










AYAM KAPITAN
sumber  :   buku Ruzita's Kitchen...
dicuba   :    zaralovebaking...





Bahan-Bahan :

   2  ketul  ayam  (saya guna 1/2 ekor dipotong kecil)
   2  helai  daun pandan  -  disimpul
   1  cawan  santan pekat
1/2  cawan  air
1/2  sudu kecil  garam
   1  sudu besar  gula
   1  sudu besar  rempah kari ayam/daging
   1  sudu besar  cili kisar
   3  sudu besar  minyak masak


Bahan Kisar :

   3  ulas  bawang merah
   3  ulas  bawang putih
1/2  inci  halia
1/2  inci  lengkuas
   1  inci  kunyit hidup
   1  batang  serai


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak.  Masukkan daun pandan.
2.  Masukkan bahan kisar, kacau rata.
3.  Masukkan rempah kari dan cili kisar, kacau rata.
4.  Masukkan ayam, perlahankan api dan biar hingga ayam empuk.  Masukkan sedikit air jika perlu.
5.  Masukkan santan, air, garam dan gula secukup rasa.  Kacau sehingga pekat.
6.  Tutup api, angkat dan sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment