KEK PISANG

Tuesday, November 1, 2016

SPAGHETTI BOLOGNESE MEATBALLS...










SPAGHETTI BOLOGNESE MEATBALLS
oleh  :    zaralovebaking...





Bahan-Bahan :

 16  ketul  bebola daging (saya guna jenama 'Saudi') atau ikut citarasa
   4  sudu makan  minyak jagung
   1  biji  bawang besar  -  dipotong dadu
   1  batang  lobak merah  -  dipotong dadu
   2  biji  tomato  -  dipotong dadu
   1  tin  cendawan butang  -  dihiris
   3  ulas  bawang putih  -  dicincang
   1  helai  daun bay kering@daun salam
1/2  botol besar  sos spaghetti jenama 'Prego' atau ikut pilihan
   1  sudu kecil  italian mixed herbs (jika suka)
1/2  paket  spaghetti Angel Hair atau ikut citarasa
   1  sudu besar  minyak
Garam secukupnya
Air secukupnya


Cara Memasak :

1.  Panaskan periuk, masukkan minyak jagung dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan daun bay kering@daun salam hingga harum.

2.  Masukkan lobak merah, tomato dan cendawan butang, kacau rata dan biarkan masak sebentar.

3.  Masukkan sos sphagetti Prego, kacau rata dan masukkan air secukupnya.

4.  Akhir sekali masukkan italian mixed herbs (jika guna), garam secukup rasa dan meatball.  Kacau rata hingga sebati dan meatball masak.  Sesuaikan rasanya, tutup api dan sedia untuk dihidangkan bersama spaghetti.

5.  Sementara itu, rebus pasta mengikut arahan yang terdapat di bungkusannya.  Masukkan sedikit garam dan minyak.  Bila masak, tapiskan airnya.  (Jika tidak terus dihidangkan, lalukan dibawah air paip dan masukkan minyak/mentega.  Gaul sebati.

6.  Cara menghidang :  Letakkan pasta secukupnya ke dalam pinggan.  Letakkan kuah spaghetti, taburkan sedikit parutan parmesan cheese (jika suka) di atasnya...

No comments:

Post a Comment