KEK PISANG

Thursday, November 3, 2016

KURMA TELUR...









KURMA TELUR
sumber  :    RASA Mei 2016...





Bahan-Bahan :

   4  biji  telur -  direbus & dikupas kulit
   5  biji  bawang merah  -  kisar
   2  ulas  bawang putih  -  kisar
1/2  inci  halia  -  kisar
   1  inci  kulit kayu manis
   2  biji  buah pelaga
   2  biji  bunga cengkih
   1  kuntum  bunga lawang
   1  mangkuk  santan
   3  sudu teh  serbuk rempah kurma
   1  helai  daun pandan
   1  tangkai  cili hijau  -  dibelah tanpa putus
   1  tangkai  cili merah  -  dibelah tanpa putus
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga seketika.  Masukkan bahan kisar dan serbuk rempah kurma yang dibancuh dengan sedikit air.  Kacau sekata dan sebati.

2.  Bila bahan tumisan garing dan pecah minyak, masukkan santan.  Masukkan juga daun pandan.  Kacau perlahan-lahan menggunakan api perlahan.

3.  Apabila mendidih, masukkan telur.  Masukkan juga cili merah dan cili hijau.

4.  Biarkan selama kira-kira 3 minit, boleh matikan api, angkat dan hidangkan...

INFO  :   Untuk masakan yang lebih, gandakan resipi di atas...
  

No comments:

Post a Comment