KEK PISANG

Monday, November 14, 2016

IKAN MASAK TAUCU...











IKAN MASAK TAUCU
sumber  :  buku 'Ruzita's Kitchen'...
dicuba  :    zaralovebaking...





Bahan-Bahan :

2  ekor  ikan kembung  (saya guna 5 ekor bersaiz kecil)
3  ulas  bawang merah  -  hiris
2  ulas  bawang putih  -  hiris
sedikit halia  -  hiris  (tambahan)
600  ml  air  (saya kurangkan sedikit)
1/2  cawan  taucu
1/2  cawan  air asam jawa
1  biji  timun  -  potong memanjang  (saya guna timun Jepun)
2  tangkai  kacang panjang  -  dipotong anggaran 1 inci  (saya tambah)
1  biji  bawang besar  -  potong baji
1  biji  cili merah  -  hiris memanjang
1  sudu kecil  garam
1  sudu kecil  gula
3  sudu besar  minyak masak


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga layu dan berbau harum.
2.  Masukkan taucu dan air asam jawa.
3.  Masukkan air dan ikan.  Perlahankan api.  Biar ikan masak.
4.  Masukkan garam dan gula secukup rasa.  Biarkan mendidih.
5.  Akhir sekali masukkan timun, kacang panjang, cili merah dan bawang besar.
6.  Sesuaikan rasanya, tutup api dan hidangkan...

No comments:

Post a Comment