KEK PISANG

Thursday, April 13, 2017

AYAM MASAK KICAP PEDAS...









AYAM MASAK KICAP PEDAS
rujukan :    Majalah RASA Mei 2016...



Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  -  dipotong kecil, cuci bersih & toskan
1  sudu teh  serbuk kunyit dan garam
1/2  sudu teh  serbuk lada hitam
Rempah penumis secukupnya (Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)
1  biji  bawang besar  -  dimayang halus
1  cm  halia  -  dihiris
5  ulas  bawang merah  -  dikisar
3  ulas  bawang putih  -  dikisar
3  biji  cili merah  -  dikisar


Bahan Kuah Kicap :

3  sudu makan  kicap pekat
3  sudu makan  kicap manis
1  sudu makan  sos tomato
1  sudu makan  sos tiram
500  ml  air


Cara Memasak :

1.  Lumurkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit.  Goreng sehingga garing.  Angkat dan ketepikan seketika.

2.  Dengan minyak gorengan tadi, tumis rempah penumis bersama halia, bawang merah dan bawang putih yang dikisar sehingga naik bau.  Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga masak.

3.  Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos tomato dan sos tiram.  Kacau hingga sebati kemudian masukkan air.

4.  Setelah mendidih, masukkan serbuk lada hitam dan bawang besar.

5.  Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng sebelum ini.  Kacau beberapa minit dan matikan api.  (Bagi membangkitkan rasa, tabur daun sup/daun bawang sebelum dihidangkan).

6.  Sedia untuk dinikmati...

No comments:

Post a Comment