KEK PISANG

Sunday, April 16, 2017

PAPRIK AYAM...








PAPRIK AYAM
rujukan :    Majalah RASA Mei 2016...



Saiz hidangan :  3 orang

Bahan-Bahan :

300  gm  ayam  -  dipotong kecil
1  sudu makan  cili kisar
2  ulas  bawang putih  -  diketuk
1  cm  halia  -  hiris nipis
1  sudu makan  kicap manis
1  sudu makan  sos cili
1  sudu teh  pes tomyam
1  helai  daun limau purut
1  batang  serai  -  dititik
5  biji  cili api  -  diketuk kasar
2  sudu makan  jus limau nipis
1/2  biji  bawang besar  -  hiris kasar
Sedikit air
Sedikit sos ikan  (jika suka)
Campuran sayuran  (ikut pilihan :  kacang panjang, cili benggala merah dan hijau, lobak merah) secukupnya  -  dipotong kecil
Minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia dan cili kisar dan pes tomyam hingga naik bau.
2.  Masukkan ayam dan kacau selama 2-3 minit menggunakan api yang besar.
3.  Masukkan bahan-bahan lain berserta air dan jus limau nipis.  Kacau hingga kuah menjadi pekat dan sayur kelihatan lembut.
4.  Angkat dan hidangkan bersama nasi putih panas

Nota :  Ayam yang diguna mestilah mengandungi campuran bahagian isi dan tulang...

No comments:

Post a Comment