KEK PISANG

Sunday, April 16, 2017

SAMBAL SARDIN...








SAMBAL SARDIN
rujukan :    Hanieliza...




Bahan-Bahan :

1  tin besar  sardin
3  sudu besar  sos tomato
2  biji  tomato  -  dibelah 4
1  labu  bawang besar  -  dihiris kasar
5  biji  limau kasturi  -  diambil jusnya
3  sudu besar  minyak masak
Garam secukup rasa
Sedikit kicap manis, untuk warna sambal sedikit cantik (jika suka)


Bahan Dikisar :

15  tangkai  cili kering  -  direndam seketika
10  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar hingga wangi dan naik minyak.
2.  Masukkan sardin, bawang besar dan sos tomato.  Kemudian kacau rata.
3.  Masukkan buah tomato, sedikit kicap manis (jika guna) dan kacau rata.
4.  Sesuaikan rasanya, tutup api dan masukkan jus limau.
5.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment