KEK PISANG

Tuesday, April 4, 2017

KAYU MANIS CHEESE...










KAYU MANIS CHEESE
rujukan :    Ilham Dapur...




Bahan-Bahan :

Roti keping secukupnya  -  canai biar nipis
Cheddar cheese secukupnya  -  parut/sagat kasar
Mentega secukupnya  -  dicairkan
Serbuk kayu manis secukupnya
Gula kastor secukupnya
Secubit garam


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 170'C, sediakan loyang yang dialas dengan kertas baking.

2.  Sebatikan serbuk kayu manis, gula kastor secukupnya dan secubit garam, ketepikan.

3.  Ambil sekeping roti, letakkan sedikit parutan cheese ditengah roti, jangan diletak sampai ke hujung (bila masuk dalam oven, cheese akan cair), kemudian sapukan air dihujung roti dan gulung biar kemas, buat sampai habis.

4.  Celupkan roti tadi di dalam mentega cair, golekkan di dalam no. 2 dan susun di dalam loyang.

5.  Masukkan di dalam oven, bakar selama 15 minit atau biarkan perang.  Boleh la dihidangkan ketika masih panas...


NOTA :  roti kalau naik di buang kerak tepi pun boleh.  Bahan untuk golek roti, biar serbuk kayu manis banyak dari gula, baru nampak warna gelap, kalau banyak gula nanti manis sangat...

No comments:

Post a Comment