KEK PISANG

Wednesday, April 5, 2017

IKAN BERLADA...










IKAN BERLADA
rujukan  :     Hanieliza...




Bahan-Bahan :

2  keping  ikan pari atau ikan pilihan  -  cuci bersih dengan air asam & dipotong
1  labu  bawang besar  -  dipotong bulat
5  biji  limau kasturi  -  diambil jusnya
Garam secukup rasa
Kunyit serbuk
Minyak masak untuk menggoreng


Bahan Dikisar/ditumbuk kasar :

6  tangkai  cili merah
5  tangkai  cili api
3  ulas  bawang putih
3  ulas  bawang merah


Cara Memasak :

1.  Ikan dibersihkan.  Kemudian lumurkan dengan garam dan serbuk kunyit.
2.  Goreng ikan hingga garing.  Angkat dan ketepikan.
3.  Tinggalkan minyak sedikit dan tumiskan bahan yang dikisar/ditumbuk hingga garing.
4.  Masukkan garam secukup rasa dan bawang besar.  Kacau rata.
5.  Tutup api dan tuangkan jus limau.  Kemudian kacau lagi.
6.  Masukkan ikan yang digoreng tadi, kacau-kacau sebati seketika.  Angkat dan hidangkan...



No comments:

Post a Comment