KEK PISANG

Sunday, April 30, 2017

CHAR KUETIAU...









CHAR KUETIAU




Bahan-Bahan :

1  paket  kuetiau  atau  500 gm
300  gm  udang  -  dibuang kulit, cuci bersih & toskan
1  ikat  daun kucai  -  dipotong 1 inci
1  cawan  tauge
1  keping  tauhu basah  -  digoreng & dipotong kecil
2  sudu besar  cili kisar
4  ulas  bawang putih  -  dititik
4  sudu besar  kicap pekat
2  sudu besar  sos tomato
1-2  biji telur
1  biji  tomato  -  dipotong kecil  (tak letak)
2  sudu besar  minyak masak
Sedikit kerang rebus (jika suka)
Garam secukunya (jika perlu)


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga wangi.
2.  Masukkan cili kisar dan kicap.
3.  Masukkan udang, kerang rebus, sos tomato dan sedikit air (jika perlu).  Kemudian kacau rata.
4.  Pecahkan telur dan biarkan keras sebentar.  Kemudian kacau sebati.
5.  Masukkan kuetiau, tomato, tauhu, tauge dan kucai.  Kacau rata dan tutup api.
6.  Hidangkan dengan lada jeruk...

No comments:

Post a Comment