KEK PISANG

Friday, April 7, 2017

AYAM PERCIK MERAH...









AYAM PERCIK MERAH
rujukan :     Majalah RASA Mei 2016...



Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  -  dipotong empat


Bahan Kisar :

6  ulas  bawang merah
1  batang  serai
4  ulas  bawang putih
1  sudu teh  garam
2cm  halia


Bahan Kuah Percik :

3  cawan  santan pekat
1  batang  serai
2cm  halia
5  tangkai  cili kering - rendam hingga lembut & toskan
8  ulas  bawang merah
Garam & gula secukup rasa
Sedikit air asam jawa


Cara Memasak :

1.  Perap ayam yang sudah dibersihkan dengan bahan kisar halus selama lebih kurang satu jam setengah@1 1/2 jam.  Lagi lama diperap, lagi terasa keenakan perapannya.

2.  Untuk menghasilkan kuah percik ; kisar serai, halia, cili kering dan bawang merah hingga halus.

3.  Campurkan bersama santan di dalam periuk dan masak di atas api sederhana.  Teruskan mengacau supaya kuah tidak cepat berketul dan pecah minyak.

4.  Perasakan dengan air asam jawa, garam dan gula secukupnya.  Masak sehingga kuah menjadi pekat.

5.  Celup ayam di dalam kuah percik dan panggang di atas bara sehingga masak.  Setelah ayam masak, celupkan sekali lagi ke dalam kuah percik sebelum dihidang.  (Pastikan kuah percik dimasak lagi buat seketika sebelum ayam percik dihidang)...

No comments:

Post a Comment