KEK PISANG

Monday, April 24, 2017

AYAM MASAK LEMAK CILI API...







AYAM MASAK LEMAK CILI API
rujukan :    iresipi.com




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam yang siap dicuci bersih & ditoskan
12  biji  cili padi  -  ditumbuk lumat
1  inci  kunyit hidup  -  ditumbuk lumat bersama cili padi
1  batang  serai  -  dititik
1  keping  asam gelugur  (jika suka)
1  helai  daun kunyit  -  dihiris
1  kotak  santan KARA atau santan segar anggaran 1 paket  (200 ml)
1  cawan  air
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Panaskan kuali dengan api paling kecil.  Masukkan ayam (tidak perlu letak minyak).  Tujuannya nak bagi air ayam keluar agar nanti kuah lemak tidak terasa hanyir ayam.

2.  Masukkan sekali cili api dan kunyit hidup yang telah ditumbuk lumat serta serai ke dalam kuali dan digaul bersama ayam.  Gaul dan panaskan sekejap saja.  Kemudian angkat ayam bersama cili dan serai tadi.  Ketepikan seketika.

3.  Kemudian panaskan santan sahaja di dalam periuk.  Panaskan dengan api kecil sehingga santan mendidih.

4.  Kemudian masukkan kembali ayam yang telah digaul bersama cili api, kunyit dan serai tadi ke dalam santan di atas api kecil.  Masukkan sedikit air ikut kesesuaian.  Kacau-kacau jangan bagi santan pecah minyak.  Masukkan asam gelugur (jika guna).  Masukkan garam secukup rasa dan akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit.  Biarkan mendidih seketika, tutup api dan sedia dihidangkan...






No comments:

Post a Comment