KEK PISANG

Monday, April 24, 2017

RASAM TELUR...





Terlebih serbuk kunyit tapi ianya  sangat sedap & menyelerakan,
sesuaikan juga dijadikan hidangan dalam pantang, terima kasih pada penyumbang resipi...





RASAM TELUR
rujukan :    Fiza's Cooking ; (sedap)




Bahan-Bahan :

2  biji  telur  (saya guna 5 biji)
1/2  sudu kecil  biji sawi
2  pelepah  daun kari
3  tangkai  cili kering  (saya letak cili flakes sebab tiada stok cili kering)
1/2  cawan  jus asam jawa
3  cawan  air
1/2  kiub  pati ayam
1  sudu kecil  serbuk kunyit
Garam secukup rasa


Bahan ditumbuk :

1  sudu kecil  jintan putih@cumin
1/2  sudu kecil  lada hitam
2  ulas  bawang putih
4  ulas  bawang merah


Cara Memasak :

1.  Panaskan 2 sudu makan minyak masak, tumis bahan yang ditumbuk dan masukkan daun kari, cili kering serta biji sawi.

2.  Kacau hingga pecah minyak dan naik bau.  Masukkan jus asam jawa, air dan serbuk kunyit.

3.  Setelah kuah mendidih, pecahkan telur sebiji demi sebiji ke dalam periuk dan renihkan sehingga telur masak.

4.  Perasakan dengan garam secukup rasa dan kiub pati ayam kemudian bolehlah dimatikan api dapur.  Hidangkan dengan nasi panas...

No comments:

Post a Comment