KEK PISANG

Friday, May 10, 2019

DAGING KICAP GORENG ...









DAGING KICAP GORENG
sumber :    FB@Ilham Dapur ...




Bahan-Bahan :

500  gm  daging lembu bahagian peha  ~  hiris nipis & goreng hingga masak  (saya guna daging batang pinang)
3  biji  kentang  ~  kupas kulit, potong dadu, goreng & toskan minyaknya
2  sudu makan  kicap pekat
1  labu  bawang besar  ~  potong bulat
1/2  sudu kecil  lada putih  ~  tumbuk
Secubit garam (jika perlu) & gula secukupnya
Minyak masak


Bahan Tumisan :

1  inci  halia  ~  hiris halus
3  biji  bawang putih  ~  hiris
3  biji  bawang merah  ~  hiris
1  batang  kulit kayu manis
2  kuntum  bunga lawang


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali dan tumis semua bahan tumis sehingga naik bau dan layu.
2.  Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air.
3.  Masukkan daging dan kentang yang digoreng tadi.
4.  Tambahkan kicap pekat, gaul rata.
5.  Taburkan lada putih, garam dan gula secukup rasa.
6.  Masukkan bawang besar, kacau sekali lagi hingga bawang sedikit layu dan tutup api.
7.  Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment