KEK PISANG

Tuesday, May 14, 2019

IFTAR 9 ...








RESIPI ROTI JALA
sumber :    Ilhamdapur.blogspot.com




Bahan-Bahan :

2  cawan  tepung gandum
2  cawan  air
1/4  cawan  susu segar
Sedikit garam
Sedikit pewarna pilihan



Cara-Cara :

1.  Masukkan bahan-bahan basah dahulu ke dalam pengisar kemudian baru diikuti dengan tepung gandum dan garam.  Kisar sehingga sebati dan tidak berbintil.

2.  Panaskan kuali non-stick dengan api sederhana, masukkan adunan ke dalam botol sos dan kirai.

3.  Bila dah kelihatan kering, lipat dan gulung.  Sedia untuk dinikmati bersama kari pilihan.








TAUHU GORENG BERLADO
sumber :    Majalah RASA Februari 2018




Bahan-Bahan :

400  gm  tauhu putih  ~  belah dua bentuk segitiga
2  sudu makan  kicap manis
2  helai  daun salam
2  sm  lengkuas  ~  titik
1  sudu makan  gula merah
Garam secukupnya
300  ml  air
Minyak masak untuk menumis


Bahan Dikisar :

5  ulas  bawang putih
6  biji  bawang merah
3  biji  cili hidup/cili merah
10  tangkai  cili kering
3  biji  buah keras


Cara Memasak :

1.  Perapkan tauhu dengan sedikit garam dan bawang putih.

2.  Biarkan kurang lebih 5 minit dan goreng sehingga masak.  Ketepikan.

3.  Ambil bahan dikisar dan tumis dengan sedikit minyak.  Biarkan sehingga naik minyak.  Masukkan daun salam dan lengkuas.  Tumis sehingga harum.

4.  Masukkan kicap manis, gula merah dan garam secukupnya.

5.  Tuangkan air dan biarkan sehingga mendidih.  Masukkan tauhu goreng dan biarkan sehingga ia sebati dengan perencah yang ditumis.  Biarkan sehingga air hampir kering.  Tutup api.

6.  Angkat dan sedia untuk dihidangkan.








SUP SAYUR PETOLA
sumber :    zaralovebaking ...




Bahan-Bahan :

1  biji  petola
2  ulas  bawang putih  ~  cincang halus
3  biji  bawang merah  ~  hiris
1  sudu makan  udang kering  ~  cuci bersih, rendam seketika & toskan
1  biji  telur  ~  dipukul ringan
Sedikit soo hoon *
Sedikit fucuk *  ( * direndam hingga kembang)
Air secukupnya
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Buangkan kulit petola dan potong ikut citarasa.

2.  Panaskan sedikit minyak masak di dalam periuk, tumiskan bawang merah, bawang putih dan udang kering sehingga berbau harum.

3.  Masukkan sedikit air atau secukupnya dan biarkan ia mendidih.

4.  Apabila mendidih masukkan sayur petola, soo hoon, fucuk (toskan airnya dulu) dan telur, kacau dan biarkan mendidih sekali lagi.

5.  Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa.  Tutup api.

6.  Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment