KEK PISANG

Sunday, May 5, 2019

KEK PISANG MOIST VERSI BLENDER ...











KEK PISANG MOIST VERSI BLENDER
sumber :    FB@Mariana Zainal@MAHN




Bahan-Bahan :

3  biji  pisang berangan@1  cawan  pisang yang dah di lecek  (kalau pisang besar guna 2 biji jer, contoh pisang yang biasa dijual dekat pasaraya@pisang cavendish, kalau pisang emas 7-8 biji)
3/4  cawan  gula kastor
4  biji  telur gred A
1  cawan  minyak jagung  (saya guna minyak masak jer)
1  sudu besar  jus lemon  (boleh guna limau kasturi, limau nipis)
Secubit garam


Bahan Ayak :

1 1/2  cawan  tepung gandum
1  sudu teh  baking soda
1  sudu teh  double-action baking powder atau baking powder biasa


Hiasan :

Hirisan pisang  ~  potong nipis  (kalau tebal pisang akan tenggelam)


Cara-Cara :

1.  Satukan minyak, telur, gula, garam ke dalam balang blender dan kisar 5-6 minit.  Kemudian masukkan pisang, blend sekejap.

2.  Satukan bahan ayak di dalam bekas/mangkuk, tuangkan bahan kisar ke dalam bekas bahan ayak, kacau sebati.

3.  Panaskan oven 10 minit suhu 170'C api atas dan bawah, lenser mentega pada loyang (nak kek tebal guna loyang 8 x 8 inci, jika nak tak berapa tebal boleh guna loyang 10 x 10 inci, lapik dengan baking paper, tuangkan adunan ke dalam loyang, letakkan hirisan pisang.  Bakar selama 50 minit atau sehingga masak.


P/S :   Kalau nak kukus pun boleh :  kukus 1 jam.

No comments:

Post a Comment