KEK PISANG

Wednesday, May 29, 2019

MASAK ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI ...









MASAK ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI
sumber :    Azie Kitchen ...




Bahan-Bahan :

4-5  keping  ikan tenggiri
1  batang  bunga kantan  ~  belah 4
1  pelepah  daun kari  (saya ganti dengan daun kesum sebab tiada daun kari)
1-2  sudu besar  pes asam jawa Adabi atau secukup rasa
Garam & serbuk perasa
Kacang bendi secukupnya  (saya guna tomato)


Bahan Kisar :

3  ulas  bawang putih
1  labu  bawang besar
2  biji  bawang merah
1  inci  halia
3  sudu besar  cili kisar
1  ibu jari  belacan


Cara Memasak :

1.  Bawang-bawang, halia dan belacan dikisar.  Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi dan masukkan cili kisar.  Bila naik minyak, masukkan daun kari dan bunga kantan.

2.  Masukkan setengah blender air (agak-agak).  Masak hingga mendidih, baru dimasukkan ikan dan pes asam jawa.

3.  Renih atas dapur dan masukkan kacang bendi, garam dan serbuk perasa.  Kuah jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair.  Sesuaikan kepekatannya.

4.  Bolehlah dihidangkan dengan nasi putih panas-panas.

No comments:

Post a Comment