KEK PISANG

Wednesday, May 1, 2019

FRESH FRUIT IN PUFF PASTRY BOX ...




Memandang cuaca agak panas sekarang ni, krim di dalam puff mudah mencair tetapi puff tetap sedap...






FRESH FRUIT IN PUFF PASTRY BOX
sumber :    tiffinbiru@CMG ...




Bahan-Bahan :

3  keping  puff pastry jenama KAWAN berukuran 4 inci x 4 inci  (saya ada baki 4 jer)
Whipping Cream secukupnya (nak senang guna yang dalam tin, ada jual di pasaraya)
Buah-buahan segar secukupnya  (strawberry, kiwi, blueberry, peach atau ikut suka)
Sedikit gula aising untuk hiasan


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 190'C, alas loyang pembakar dengan kertas minyak, letakkan puff pastry tadi, jarakkan sedikit.  Bakar selama 25 minit dan jika oven anda ada fungsi 'kipas', boleh 'ON KAN'.  Bila masak, keluarkan dan biarkan sejuk sepenuhnya di atas jaringan.

2.  Ambil satu puff pastry yang siap dan telah sejuk tadi, belah dua (sebab puff akan naik tinggi, maka ada terbentuk ruang di dalamnya).  Keluarkan sedikit isi puff tadi.

3.  Paipkan whipping cream secukupnya kemudian susun buah-buahan segar mengikut kreativiti anda.  Tutup dengan puff satu lagi dan ayak gula aising di atasnya dan hidangkan segera.  Kalau anda suka, boleh juga drizzle dengan coklat cair sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment