KEK PISANG

Sunday, May 5, 2019

TUMIS TEMPE ...









TUMIS TEMPE
sumber :    FB@Aneka Resipi Masakan Sheila Rusly




Bahan-Bahan :

250  gm  tempe  ~  potong ikut selera & goreng sehingga garing, ketepikan
2  biji  cili hijau  ~  hiris nipis
1  biji  cili merah  ~  hiris nipis  (saya tambah)
1  biji  tomato kecil  ~  hiris nipis
4  biji  bawang merah  ~  hiris
2  ulas  bawang putih  ~  hiris
3  sudu makan  kicap manis
2  sudu makan  gula merah
Garam &  serbuk lada hitam secukupnya


Cara Memasak :

1.  Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga berbau wangi.
2.  Masukkan cili hijau, cili merah, tomato dan gula merah lalu digaul rata.
3.  Masukkan tempe yang digoreng, kicap manis, garam dan serbuk lada hitam secukup rasa, aduk rata dan masak sehingga masak.
4.  Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment