KEK PISANG

Wednesday, May 22, 2019

SAMBAL DAGING ...









RESIPI SAMBAL DAGING
sumber :    yatiememories ...




Bahan-Bahan :

500  gm  daging batang pinang  ~  hiriskan nipis & kecil
1  labu  bawang besar  ~  hiris bulat
1  biji  buah tomato  ~  potong 6
1  tangkai  cili merah  ~  hiris serong
3  sudu besar  sos tomato
3  sudu besar  kicap
2  batang  serai  ~  titik
5  helai  daun limau purut  ~  carik-carik
1/2  cawan  minyak,  untuk menumis
Garam secukup rasa
Sedikit gula


Bahan-Bahan Kisar :

20  tangkai  cili kering  atau  1 cawan  cili kisar
1  biji  bawang besar
5  biji  bawang merah
3  ulas  bawang putih
1  inci  halia


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak dan tumiskan serai dan bahan-bahan kisar sehingga wangi dan naik minyak.
2.  Masukkan daging yang telah dibasuh dan ditoskan.
3.  Masak sehingga daging lembut.
4.  Masukkan sos tomato, kicap, garam dan sedikit gula.  Kacau rata.
5.  Masukkan tomato, cili merah, bawang besar dan daun limau purut.  Kacau rata sekali lagi.
6.  Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


NOTA :   Kalau guna daging biasa, rebus dulu sehingga empuk dan toskan.  Masak seperti biasa.

No comments:

Post a Comment