KEK PISANG

Saturday, February 4, 2017

ASAM PEDAS IKAN PARI...








ASAM PEDAS IKAN PARI
rujukan  :    buku resipi...




Bahan A :

4  keping  ikan pari  -  cuci bersih & dipotong ikut citarasa
1  mangkuk kecil  air asam jawa
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak


Bahan B :  (Dikisar)

1  labu  bawang besar
5  ulas  bawang putih
10  tangkai  cili kering  (direndam dengan air panas)
1  inci  halia
1  inci  lengkuas
1  inci  belacan


Bahan C :

2  tangkai  daun kesum
4-6  batang  kacang bendi
1  batang  serai  -  diketuk
2  helai  daun limau purut


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak secukupnya dan masukkan bahan B.  Tumis sehingga naik bau.
2.  Masukkan air asam jawa dan kacau lagi.
3.  Apabila kuah sudah mula mendidih, masukkan ikan.  Biarkan seketika.
4.  Kemudian masukkan bahan C.  Masukkan garam dan gula secukup rasa.  Masak seketika.
5.  Tutup api.  Sedia dihidangkan.

TIP  :  Enak dimakan bersama nasi panas.  Ikan pari boleh juga digantikan dengan ikan tenggiri...







No comments:

Post a Comment