KEK PISANG

Saturday, February 18, 2017

Juadah tengahari yang simple...









SAMBAL GORENG JAWA
rujukan  :   buku masakan Chef Arm...




Bahan-Bahan :

3  biji  ubi kentang  -  dipotong kecil
2  keping  tempe  -  dihiris nipis
1  paket  suun  -  direndam & toskan
2  keping  fucuk  -  direndam & toskan
2  labu  bawang besar *
5  ulas  bawang putih *
1  inci  halia *
4  biji  cili hijau *
3  biji  cili merah *  ( *  dihiris )
1  papan  petai  -  dihiris dua
Air asam jawa secukupnya
1  sudu teh  garam
1  sudu teh  gula
3  sudu makan  kicap manis
Minyak masak  (bagi menggoreng & menumis)


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan goreng kentang dan tempe sehingga garing.  Angkat dan toskan.
2.  Kemudian tumiskan bahan yang sudah dihiris sehingga naik bau.
3.  Masukkan semua bahan yang digoreng tadi, petai, suun & fucuk (yang sudah ditoskan).
4.  Kecilkan api dan masukkan air asam jawa secukup rasa.  Gaul selama 2 minit.
5.  Kemudian masukkan kicap manis dan tambahkan garam dan gula secukup rasa.  Kacau sebati dan sedia dihidangkan...



 KARI AYAM
rujukan :   buku masakan Ruzita's Kitchen...

No comments:

Post a Comment