KEK PISANG

Thursday, February 16, 2017

NASI MINYAK...








NASI MINYAK
rujukan  :    DapurTanpaSempadan...




Bahan-Bahan :

4  cawan  beras basmathi  -  rendam 20 minit & toskan
1 1/2  cawan  susu cair
1/4  cawan  minyak jagung
4  sudu makan  minyak sapi
4  cawan  air
1  biji  bawang besar  -  hiris bulat
2  helai  daun pandan  -  disimpul
3  ulas  bawang putih  -  kisar halus
4  cm  halia  -  kisar halus
2  sudu kecil  garam
secubit gula


Bahan Rempah Tumis :

1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
5  kuntum  bunga cengkih
3  biji  buah pelaga
sedikit pewarna kuning atau hijau


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak jagung dan minyak sapi di dalam periuk letrik.  Tumis rempah tumis dan bawang besar sehingga harum dan bawang layu.  Masukkan bahan kisar dan daun pandan.  Tuangkan air dan biarkan mendidih.

2.  Masukkan susu cair, garam dan secubit gula.  Bila mendidih, tutup api dan alihkan periuk ke dalam rice cooker, masukkan beras, kacau rata dan tanak/masak seperti biasa.

3.  Bila nasi hampir kering, buat beberapa lubang dan titiskan pewarna, taburkan kismis dan daun ketumbar jika suka.  Biarkan nasi betul-betul masak.

4.  Gemburkan dengan garfu dengan perlahan, sekadar bergaul mesra.  Taburkan bawang goreng, hirisan daun sup/daun bawang, gajus goreng dan kacang pis (jika suka)...

No comments:

Post a Comment