KEK PISANG

Friday, February 24, 2017

AYAM MASAK DAUN KETUMBAR...










AYAM MASAK DAUN KETUMBAR
rujukan  :    Majalah RASA Mei 2016...




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  -  dipotong kecil & cuci bersih, toskan
1  sudu makan  serbuk kunyit
2  sudu makan  serbuk ketumbar
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya


Bahan Kisar :  (Pastikan bahan kisar tidak dimesin sehingga terlalu lumat)

3  ulas  bawang merah
1  ulas  bawang putih
7  biji  cili merah
1  batang  serai
1  cm  halia
1  cm  lengkuas
1  pokok  daun ketumbar


Cara Memasak :

1.  Perapkan ayam dengan serbuk kunyit, serbuk ketumbar dan garam untuk seketika; (anggaran 30 minit).

2.  Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga garing.  Angkat dan toskan minyak.

3.  Seterusnya panaskan sedikit minyak menggoreng tadi dan masukkan bahan-bahan kisar.  Tumis sehingga naik bau.  Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.

4.  Setelah masak (naik minyak), masukkan ayam yang telah siap digoreng tadi dan kacau sehingga sedikit kering.  Sedia untuk dinikmati...

INFO  :  masukkan 1 biji tomato (dibelah 6) ketika memasukkan ayam (jika suka)...

1 comment: