KEK PISANG

Wednesday, February 15, 2017

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS...










SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
rujukan  :    Chef Hanieliza...




Bahan-Bahan :

250  gm  ikan bilis  -  dibasuh & ditoskan
2  labu  bawang besar  -  dimayang kasar
1  cawan  air asam jawa
1/2  cawan  minyak masak
1  sudu besar  gula
Garam secukup rasa


Bahan dikisar :

20  tangkai  cili kering  -  direndam dalam air panas sehingga lembut & toskan
10  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1  sudu kecil  belacan  -  sekiranya suka


Cara Memasak :

1.  Tumiskan bawang besar dan bahan yang dikisar sehingga wangi.
2.  Masukkan ikan bilis, garam dan gula secukupnya.
3.  Masukkan air asam jawa dan sedikit air.
4.  Masakkan sambal sehingga mendidih dan pekat dengan api perlahan.
5.  Apabila naik minyak dan sedikit pekat, tutup api dan sedia untuk dihidangkan...

1 comment: