KEK PISANG

Monday, February 6, 2017

NASI AYAM PLANTAN...








NASI AYAM PLANTA
sumber  :   Pn. Hajah Sabariah@Buku Resipi Planta...
rujukan  :   Azlita Masam Manis...




Bahan Ayam :

1  ekor  ayam  -  dipotong 10
3  sudu besar  kicap pekat
1  senduk kecil  kicap manis
1/2  senduk kecil  gula
1  kiub  pati ayam
3  sudu besar  minyak bijan
3  biji  bawang putih  -  dikisar
5  inci  halia  -  dikisar


Cara-Cara :

Rebus ayam yang telah dipotong dan dicuci bersih sehingga empuk.  Air rebusan ayam jangan dibuang kerana akan digunakan untuk menanak nasi dan buat sup.  Campurkan semua bahan-bahan di atas.  Lumurkan pada ayam yang telah direbus dan ditoskan tadi.  Perapkan sekejap.  Panaskan minyak yang banyak dan gorengkan ayam tadi.

TIPS :   Bahan perapan ayam jangan dibuang, sebaiknya dimasak sehingga pekat kemudian tuangkan di atas ayam yang digoreng.  Untuk sup, tambah 1/2 kiub pati ayam, 1 batang serai - dititik dan masak hingga mendidih seketika.  Sesuaikan rasa.  Taburkan dengan hirisan daun sup & daun bawang dan bawang goreng ketika dihidang...


Bahan Nasi :

4  cawan  beras  -  cuci bersih & toskan
Air rebusan ayam secukupnya untuk menanak nasi (saya guna 5 cawan)
1  senduk kecil  Planta
5  ulas  bawang putih  -  dikisar
1  inci  halia  -  dikisar
2  batang  serai  -  dititik
1  kuntum  bunga lawang
3  biji  buah pelaga
5  biji  bunga cengkih
Garam secukup rasa


Cara-Cara :

Masukkan Planta ke dalam periuk nasi dan tumis sekejap bahan-bahan untuk menanak nasi.  Masukkan air rebusan ayam dan beras, gaul sebati.  Alihkan ke dalam periuk nasi letrik dan tanak nasi seperti biasa sehingga masak sepenuhnya.


Bahan Sos Cili :

3  ulas  bawang putih  -  dikisar
1  inci  halia  -  dikisar
6  biji  cili merah  -  dikisar
2  senduk kecil  sos cili
1  senduk kecil  sos tomato
3  sudu besar  Planta
Garam & gula secukup rasa


Cara-Cara :

Campurkan semua bahan untuk membuat sos.  Masak di atas api dan kacau.  Bila dah 3/4 masak, masukkan 3 sudu besar Planta, untuk mendapatkan aroma dan sos yang berkilat.  Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.


Bahan Sos Kicap :

1  sudu besar  Planta
2  ulas  bawang putih  -  dikisar
1  inci  halia  -  dikisar
1  senduk kecil  kicap manis
3  biji  cili padi  -  dihiris


Cara-Cara :

Tumiskan semua bahan sos kicap dengan Planta hingga harum.  Tambahkan hirisan cili padi untuk menambahkan kepedasan.  Masak sehingga sedikit likat dan tutup api.










No comments:

Post a Comment