KEK PISANG

Monday, February 27, 2017

BROWNIES KLASIK...











BROWNIES KLASIK
rujukan  :    Majalah Sedap Mac. 2016; (sangat sedap)...




Bahan-Bahan :

300  gm  coklat masakan hitam  -  potong-potong kecil
150  gm  marjerin
3  biji  telur gred A/B
150  gm  gula kastor
50  gm  tepung gandum
30  gm  serbuk koko
1/2  sudu teh  serbuk penaik
50  gm  cip coklat
50  gm  kacang gajus sangai  -  cincang kasar


Bahan taburan :

25  gm  hirisan badam
sedikit cip coklat  (optional)


Cara Membuat :

1.  Panaskan marjerin (secara double boiler), masukkan coklat potong, kacau hingga coklat larut dan ketepikan.

2.  Pukul telur dan gula selama 3 minit hingga rata, masukkan campuran coklat dan pukul rata.

3.  Masukkan tepung gandum, serbuk koko dan serbuk penaik sambil diayak dan dikacau rata.  Masukkan cip coklat dan kacang gajus, kacau rata.

4.  Tuangkan ke dalam loyang brownies yang telah disapu marjerin dan dilapisi kertas kalis minyak, taburkan badam dan sedikit cip coklat (jika guna).  (Saya menggunakan loyang aluminium foil bersaiz 8x8 inci dan disapu sedikit marjerin).

5.  Bakar dengan api bawah suhu ketuhar 180'C selama 30-40 minit hingga masak...

No comments:

Post a Comment