KEK PISANG

Sunday, February 5, 2017

GULAI LEMAK CILI API...










GULAI LEMAK CILI API
IKAN KELI SALAI




Bahan-Bahan :

4  ekor  ikan keli yang siap disalai
2  batang  serai  -  dititik
1  helai  daun kunyit  -  disiat-siat
1  paket kecil  santan pekat
Air secukupnya
2  keping  asam gelugur
Garam & serbuk perasa secukupnya


Bahan tumbuk/kisar lumat :

10  biji  cili api  (lebihkan jika suka pedas)
2  inci  kunyit hidup


Cara Memasak :

Masukkan bahan tumbuk/kisar dan sedikit air ke dalam periuk/kuali.  Masak sehingga airnya kering.  Masukkan santan pekat dan air secukupnya.  Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan lain.  Masak sehingga mendidih dengaan api sederhana dan dikacau selalu untuk mengelakkan pecah lemak.  Bila ikan sudah masak, sesuaikan rasanya, tutup api dan sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment