KEK PISANG

Sunday, February 19, 2017

ROTI JALA...










ROTI JALA
rujukan :    Azie Kitchen...




Bahan-Bahan :

3  cawan  tepung gandum
2 1/2  sudu besar  minyak masak
1  sudu kecil  garam
1  biji  telur gred A/B
3  cawan  air/santan/susu segar  (saya guna santan)
sedikit pewarna kuning


Cara-Cara :

1.  Masukkan kesemua bahan ke dalam blender dan kisar sehingga semua sebati dan halus.
2.  Pastikan adunan tidak terlalu pekat atau cair.
3.  Sediakan kuali non-stick leper dan panaskan dengan api sederhana.
4.  Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala.  Kirai adunan di atas kuali.
5.  Biarkan sehingga roti jala masak, angkat dan gulung.  (Tidak perlu diterbalikkan).
6.  Hidangkan bersama kari ayam atau ikut pilihan/citarasa...

INFO  :   Adunan roti jala ini lembut hingga ke petang...sangat sedap...

No comments:

Post a Comment