KEK PISANG

Saturday, February 4, 2017

CEKODOK PISANG...










CEKODOK PISANG
rujukan  :    seleraputeri; (sedap, lembut didalam & rangup diluar)...




Bahan-Bahan :

800  gm  pisang  -  dilecek  (pisang berangan/emas, saya guna pisang berangan)
125  gm  tepung beras
125  gm  tepung gandum
1/2  sudu teh  soda bikarbonat
3  sudu makan  gula pasir  (ikut kemanisan pisang)
Secubit garam
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Cara-Cara :

     Panaskan minyak secukupnya.  Sebatikan pisang lecek, tepung gandum, tepung beras, soda bikarbonat dan garam di dalam mangkuk adunan.  Bila minyak telah panas baru tambahkan gula dan gaul sebati.  Adunan dah siap untuk digoreng.  Minyak jangan terlalu panas nanti cepat hangus.  Sebaiknya goreng di dalam kuali non-stick...


Resipi asal :  Ita Rohaya

500  gm  pisang  -  dilecek
80  gm  tepung beras
80  gm  tepung gandum
1/2  sudu teh  soda bikarbonat
2  sudu makan  gula  (nak tambah pun boleh)


TIPS :

1.  Jangan memasukkan gula pada saat awal mengadun tetapi dimasukkan akhir bertujuan merangupkan tekstur cekodok anda.

2.  Untuk mendapatkan bentuk cekodok yang comel bulat-bulat, selepas masukkan ke dalam kuali, gunakan sudip gelek-gelek perlahan dipermukaan cekodok...

No comments:

Post a Comment