KEK PISANG

Friday, February 3, 2017

CUCUR UDANG GERAGAU...











CUCUR UDANG GERAGAU
rujukan  :    DapurTanpaSempadan@CMG...




Bahan-Bahan :

70  gm  udang geragau kering  (kalau yang segar, guna 150 gm)
1  biji  bawang besar  -  didadu
1  biji  kentang  -  didadu kecil
1/2  batang  lobak merah  -  kupas kulit & disagat  (tambahan)
1  biji  cili hijau  -  hiris halus
1  biji  cili merah  -  hiris halus
3  tangkai  daun sup  -  hiris
3/4  sudu teh  garam
1  sudu teh  baking powder
2  cawan  tepung gandum
1 3/4 - 2  cawan  air suam  (kurang lebih)
Sos cili sebagai pencicah


Cara-Cara :

1.  Udang geragau direndam, kemudian cedok udang yang timbul dan asingkan ke dalam bekas lain, rendamkan lagi sekali dengan air yang baru.  Ini kerana udang geragau kering dikhuatiri mengandungi pasir-pasir halus, jadi bila direndam, pasir dia jatuh ke bawah, kalau guna yang segar, buangkan kotoran, cuci bersih dan toskan.

2.  Di dalam satu bekas yang lain, masukkan udang geragau tadi (toskan dahulu), bawang besar, cili hijau dan merah, daun sup, kentang, lobak merah dan garam.  Gaul rata.

3.  Masukkan tepung dan baking powder, kacau rata dan tuangkan air suam tadi sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang sempurna (tidak terlalu cair), kiranya boleh di "jemput" dengan tangan untuk dibuat cekodok.

4.  Goreng di dalam minyak sederhana panas dengan kaedah mencedok dengan sudu atau men"jemput" adunan tadi.  Goreng sehingga kuning keemasan, angkat dan toskan di atas paper towel.  Hidangkan bersama sos cili...

No comments:

Post a Comment