KEK PISANG

Thursday, February 16, 2017

TAUHU SAMBAL TEMPE...









TAUHU SAMBAL TEMPE
rujukan :   M. RASA Okt. 2016...




Bahan-Bahan :

2  paket  tempe  -  potong
3  ketul  tauhu  -  potong
2 1/2  sudu makan  cili kisar
4  biji  bawang merah  -  hiris/kisar
2  ulas  bawang putih  -  hiris/kisar
4  sudu makan  air asam jawa
1/2  sudu makan  gula
1/2  inci  belacan
1  kuntum  bunga lawang
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan goreng tempe serta tauhu yang telah dihiris/dipotong.  Setelah itu angkat dan toskan.

2.  Tinggalkan sedikit minyak gorengan tadi, tumis bunga lawang, bawang merah serta bawang putih.  Bila wangi, masukkan cili kisar dan belacan, kacau hingga naik bau dan pecah minyak.

3.  Masukkan pula air asam jawa, gula dan garam secukup rasa, kacau sehingga sedikit pekat.

4.  Masukkan tempe dan tauhu yang digoreng tadi, gaul sekata dan tutup api.  Sedia dinikmati...


INFO :  Boleh lumur sedikit garam & kunyit pada tempe & tauhu sebelum digoreng untuk lebih sedap...

No comments:

Post a Comment