KEK PISANG

Tuesday, April 4, 2017

BINGKA KENTANG...










BINGKA KENTANG
rujukan :     Fiza's Cooking...




Bahan-Bahan :

400  gm  ubi kentang  -  rebus empuk dengan sedikit garam & lecek halus
3/4  cawan  gula halus/gula kastor
5  biji  telur gred A
2  cawan  santan
2  cawan  tepung gandum  -  diayak
1/2  sudu teh  garam
1  sudu teh  esen vanilla
Sedikit pewarna kuning lemon
Bijan secukupnya untuk ditabur atas kuih


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 175'C dan griskan loyang 8"x8" dengan minyak atau marjerin.  Ketepikan.

2.  Kacau telur, gula, garam dan esen vanilla sehingga rata dan masukkan santan, kacau.

3.  Masukkan tepung sedikit demi sambil dikacau sehingga adunan tidak berbintil.  Masukkan pula kentang lecek dan pewarna kuning.  Kacau sehingga sebati.  (Boleh juga di blender/kisar untuk tekstur yang lebih halus).

4.  Tuangkan adunan ke dalam loyang yang disediakan, taburkan bijan secukupnya (jika guna)  dan bakar selama 40 minit sehingga 1 jam atau sehingga kuih bingka garing.

5.  Biar kuih benar-benar sejuk, potong dan hidangkan...

2 comments: