KEK PISANG

Tuesday, October 13, 2015

APAM NASI PELANGI








APAM NASI PELANGI
sumber   :    Bicara Kak Noor; thanks...




Bahan-bahan :

3  cawan  tepung beras
1  cawan  tepung gandum
2  cawan  gula pasir
1  peket  yis Mauripan
2  cawan  nasi sejuk
3  cawan  air
Kelapa parut putih secukupnya*
Garam secukup rasa*  (* digaul bersama)


Cara-cara :

     Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam mangkuk besar kecuali nasi sejuk dan air, gaulkan dan ketepikan dulu.  Kisarkan nasi sejuk dan air sehingga betul-betul hancur dan campurkan dengan bahan-bahan yang digaul tadi dan biarkan sebati.  Perapkan selama 3 jam atau lebih sehingga adunan naik dan ber awan.  Panaskan kukusan terlebih dahulu.
     Masukkan adunan ke dalam acuan kecil (ikut pilihan) dan kukus selama 10-15 minit.  Setelah masak hidangkan dengan kelapa parut yang telah digaulkan dengan sedikit garam.  (Untuk apam pelangi, adunan dibahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pilihan.  Tuangkan adunan secara berselang-seli di dalam acuan dan kukus).

No comments:

Post a Comment