Tuesday, October 27, 2015
RESIPI CUCUR KEMBUNG UDANG
RESIPI CUCUR KEMBUNG UDANG
sumber : FB/Tahrunnisah Jali; thanks...
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
6 ekor udang - buang kulit & dipotong kecil
1 biji telur
1 sudu kecil yis Mauripan
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1 1/2 cawan air suam
Sedikit daun bawang/daun kucai - dihiris
Sedikit taugeh
Lada besar dipotong dadu
Garam & serbuk kunyit secukupnya
Cara-cara :
1. Campurkan yis tadi dengan sedikit air suam dari resipi di atas dalam cawan, biarkan selama 5 minit dengan bekas tersebut tertutup, jika ia mengembang/berbuih bermakna ia aktif.
2. Masukkan campuran yis tadi ke dalam adunan tepung dan diikuti dengan kesemua bahan di atas, gaul sebati.
3. Biarkan adunan tertutup selama 30 minit.
4. Kemudian bolehlah digoreng dengan minyak yang sudah dipanaskan terlebih dulu dengan api sederhana. Goreng sehingga keperangan, angkat dan toskan minyaknya.
5. Enak dicicah dengan sos cili/tomato, kuah kacang atau ikut citarasa...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment