KEK PISANG

Tuesday, October 20, 2015

PANNA COTTA KURMA








PANNA COTTA KURMA (DUA HIDANGAN)




Bahan-bahan :

225  ml  susu segar sejuk dari peti ais
    5  gm  gelatin halal
  35  gm  gula
100  ml  whipping cream
    5  biji  kurma
 1/8  tsp  serbuk kayu manis


Cara-cara :

1.  Ambil 100 ml susu segar sejuk dan taburkan serbuk gelatin.  Biarkan 5 hingga 10 minit sehingga kembang.

2.  Kisar  kurma bersama susu selebihnya tadi dan masak bersama whipping cream.  Tambahkan sedikit serbuk kulit kayu manis dan kacau sebati.

3.  Seterusnya masukkan gelatin bersama susu tadi ke dalam susu yang sedang dimasak.

4.  Tutup api dan tapis jika perlu.  Masukkan adunan ke dalam gelas.  Sejukkan di dalam peti sejuk.

5.  Hidangkan bersama hirisan kurma sebagai hiasan.

No comments:

Post a Comment